Harriecrijns.jouwweb.nl
Gezond oud worden! » Shantykoor Schinveld.

Shantykoor Schinveld. Weer samen zingen!

 

Na ons vertrek uit Denia miste ik mijn wekelijks treffen met de Schuimkoppen en het samen zingen toch wel erg. Na enig speurwerk op internet ontdekte ik de website van Shantykoor  Schinveld. Het dorp Schinveld ligt vijf kilometer van Landgraaf. Ik belde de voorzitter en het klikte meteen. Door Corona hadden ook zij al anderhalf jaar niet kunnen oefenen. We wisselden Gmail adressen uit en hij beloofde mij te mailen wanneer de eerste repetitie weer zou plaats vinden. 

JAARVERGADRING 2020

Het eerste treffen werd geen repetitie maar de jaarvergadering 2020. Bij aankomst stelde de voorzitter me voor aan de andere leden die al aanwezig waren. Het ledenbestand is door de Corona verminderd. Hij verwachtte dat dat nu weer beter wordt als alles weer normaal is. Het zijn, net als in Denia,  bijna allemaal pensionados!

Voor de muzikale begeleiding is er een accordeonist en een gitarist. Beide hebben jarenlange ervaring in dansorkesten en repeteren nog regelmatig om hun vaardigheid op peil te houden. Tijdens de vergadering deelde de voorzitter mede dat de gemeente een wel zeer ruim bedrag had overgemaakt om de door corona gemiste inkomstente vergoeden. Toch iets positiefs van corona! Alle punten werden door alle leden geaccepteerd, de kascommissie had de kas gecontroleerd en de bestuursleden werden herkozen! 

EERSTE KENNISMAKING MET ALLE LEDEN EN HUN ECHTGENOTES.

Kort na de jaarvergadering hadden we een bijeenkomst op een camping in de Schinveldse bossen.

In het  hoofdgebouw was een aparte zaal die voor ons gereserveerd was. Koffie, natuurlijk Limburgse vlaai en een prettige sfeer maakten er een gezellige bijeenkomst van. Elly was mee en we leerden beide alle leden en hun eega's kennen.

Na de koffie  begonnen de solozangers en daarna alle leden samen de dames te overtuigen van het plezier van samen zingen. Dat werd nog beter toen bleek dat de meeste dames de teksten ook vrij goed kennen en spontaan instemden. Dat werd dus een gemengd Shantykoor.

De maandag daarop de eerste repetitie! Het koor heeft een nieuwe repetitieruimte kunnen huren voor 10 euro per uur. De zaal is groot genoeg, er is een toilet en een bar. Het fijne is dat we zelf de drank kunnen meebrengen en in een afsluitbare kast bewaren. Op de repetitieavonden kunnen we dus eigen drank serveren!

Dat betekent prijzen van 50 eurocent tot maximaal 1 euro per consumptie. We betalen met de 10 stuks kaart die we voor 5 euro kopen bij de voorzitter. Met die prijzen en een contributie van 5 euro per maand dus beslist geen dure hobby.

DE EERSTE REPETITIE

De eerste repetitie begon met een toespraak van de voorzitter. Hij deelde mede dat hij nog steeds op zoek is naar een dirigent maar dat het heel moeilijk is er een te vinden. De beide muzikanten zullen zoveel mogelijk letten op toon en maat en als nodig bijsturen. Hij vroeg alle leden zelf ook zoeken naar een dirigent die zich bij ons wil aansluiten.

Voor de repetitie kreeg ik twee ordners met alle liedjes die het koor zingt. Een met typisch shantyliederen en een met Limburgse en anderstalige liedjes. 

Het was best wel even wennen om weer voluit te kunnen zingen. Ik moest ook weer vaststellen dat ik bij de baritons hoor!! De meeste liedjes ken ik wel maar er waren ook enkele geheel nieuwe bij. De goede leiding en het waar nodig corrigeren van onze dirigent in Denia miste ik wel! Het geheel klinkt wel goed! De accordeon en gitaar geven goed de toon en het ritme aan. 

Er zijn bij ons koor wel 4 of 5 solozangers! Dat betekent dat we als koor vaker maar een gedeelte hoeven te zingen en de solozanger "het werk " doet.

 

Inmiddels is bekend dat we als koor op 12 oktober een optreden verzorgen in een senioren huis in Schimmert! De repetities worden nu op dat optreden afgestemd zodat we dan perfect klinken. Nu is er de zelfde fijne spanning die ik ken na de mededeling dat we als koor uit Denia zullen optreden in de schippers kerk van Javea!

Wordt vervolgd!