• "Gezond Oud Worden"
  • Rechts in het overzicht.

De Schuimkoppen. Samen het hoogste lied!

 

Samen Zingen.

De mooiste manie van samen zijn!

Als drummer in ons dansorkest was ik altijd jaloers op de zangers. Ik zou zo graag zingen. Maar verder als “Das hab ich in Paris gelernt” van Chris Howland en “ Ein Feuer brennt in der Nacht” van Ronny ben ik nooit gekomen. Als disc-jockey zong ik vaak mee met de zangers op de platen die ik draaide maar dat was geen echt zingen. 

 In Denia vertelde een kennis enthousiast over zijn shantykoor. Veertig mannen op leeftijd die, begeleidt door 2 accordeons, zeemans- en andere liederen in verschillende talen zingen. En dat uit volle borst. Ik vertelde hem mijn verhaal zoals net omschreven. Hij zei dat ik beslist op een oefenavond eens moest komen luisteren en eventueel proefzingen.

Op de oefenavond ging ik naast hem zitten en wachtte af. Al bij het eerste lied, liet hij mij meelezen in zijn tekstboek en spoorde me aan om mee te zingen. Het ging, het liep, het lukte. Na de repetitie werd ik voor een tweede avond uitgenodigd. Ook die avond was een succes! Ik betaalde contributie, kocht het club songboek met daarin naast alle teksten, ook een A4 met een pasfoto van elk lid, een Zeemans pet en een Schuimkoppen T-Shirt.

Nu ben ik dus lid en een van de 40 Schuimkoppen. Heerlijk dat ik het geprobeerd heb en fantastisch dat ik nu met de andere zangers kan genieten van het samen zijn en samen zingen.

Inmiddels heb ik al 2 keer met de andere leden een concert gegeven in een Spaans verzorgingshuis.

Dan komt er, naast het plezier van het zingen, ook nog de blijdschap bij die je ziet op sommige gezichten van de toehoorders en hun verzorgers.

Met ons definitieve vertrek uit Spanje is ook mijn donderdag avond repetitie en het optreden met de Schuimkoppen verleden tijd. Ik zal nu op zoek gaan naar een zangclub in mijn omgeving en kijken of ik daar lid kan worden.

 Singing is like living ! It is nicer if you enjoy it together!

 

 

 

 

 

Alle leden zijn "pensionadas" en dat betekent dat er zo nu en dan leden stoppen omdat hun hart of de longen het laten afweten. Helaas zijn er ook al twee  leden overleden. Maar doordat er steeds weer nieuwe Nederlanders naar Denia komen om er een half of heel jaar te verblijven komen er ook regelmatig nieuwe leden bij.

Een koor is natuurlijk sterk afhankelijk van de kwaliteiten van de dirigent. We boffen erg met onze dirigent Edo. Hij was schoolmeester die daarnaast een muzikale opleiding volgde en naast het dirigeren de piano als instrument verkoos. Op de  repetities zijn er gemiddeld 25 leden. De schoolmeester in hem weet ons echt bij de les te houden en zijn muziek kennis weet alles uit ons te halen om de beste resultaten te bereiken. Ik bewonder hem vaak hoe goed hij het spel weet te spelen. Hij heeft zelf ook een goede stem en dat is vooral een voordeel als hij de eerste tweede en derde stem moet voorzingen! 

Maart 2019 zijn we opgetreden in de Schipperskerk in Javea. Een wel heel bijzondere kerk waar het plafond een boeg van een schippersschuit uitbeeldt. Enkele extra avonden oefenen moesten er wel aan voorafgaan! De kerk was helemaal vol! Ik heb het concert helemaal opgenomen en kon alleen maar vaststellen dat het een geslaagd optreden was. 

Er was geen entree. De bezoekers konden bij het verlaten van de kerk hun bijdrage in een soort offerdoos stoppen. De vrouwelijke koster was wel heel verbaasd toen ze alles bij elkaar telde en een bedrag van 1238 euro uit de doos toverde. Dat was nog nooit gebeurd!

De bezoekers blij, wij blij en de Caritas vereniging met 1238 euro heel blij.

Voor mij was het ook een bijzonder concert. Ik heb niet alleen gezongen maar moest ook het welkomstwoord en de aanzeggingen van alle liedjes doen.

Ik spreek geen Spaans maar een deel van de liedjes moest telkens in het Spaans, Duits, Engels en/of Nederlands worden gedaan. Weken van te voren heb ik eerst in het Nederlands de teksten geschreven voor de liedjes. Daarna heb ik ze allemaal met de translater vertaald. De translater is niet echt betrouwbaar dus heb ik ze eerst zelf en daarna met Duitse, Engelse en Spaanse vrienden gecorrigeerd. Maar de Spaanse teksten moest ik ook nog leren lezen en uitspreken. Dat was echt oefenen! Maar het heeft zich allemaal geloond. Ik kreeg heel wat complimenten voor het goede aanzeggen in alle drie de talen. 

We hebben de uitnodiging voor het volgende concert in de Schipperskerk al ontvangen!!