• "Gezond Oud Worden"
  • Rechts in het overzicht.

 

Augustus 2017. Elly en haar Parkinson!

We zijn nu, augustus 2017, 75 en 78 jaar oud.

Elly weet sinds een gesprek met de neuroloog in mei 2015, dat ze Parkinson heeft. Ze slikt daarvoor drie maal per dag Levodopa/Carbidopa. Door deze medicijnen, en misschien ook wel door de veranderingen in onze eet- en leefstijl, is haar gesteldheid nu, in 2017, 130% t.a.v. haar gesteldheid bij het eerste bezoek aan de specialist. De specialist vertelde toen dat ze, bij goed reageren op de medicijn, de eerste 5 jaar niet achteruit zal gaan. Door de juiste voeding en supplementen trachten we dit nog te verbeteren.

Inmiddels zijn er bijvoorbeeld berichten dat de darmflora veel invloed heeft op de verbindingen in de hersenen waar  Parkinson ontstaat. Het kan dus zo zijn dat  de probiotica in de vorm van onze gevarieerde voeding en de kefir daarbij helpt! Ook Omega 3, Q 10 en Kokosolie schijnen een positieve uitwerking t.a.v. onze hersenen en Parkinson te hebben. De vele berichten over onderzoeken over heel de wereld bevestigen dat ons lichaam een zeer ingewikkeld geheel is en dat men nu nog niet in staat is te bepalen wat nu precies wel en niet kan of moet. Wij hebben gezocht naar de richtlijnen die algemeen worden gezien als wegwijzer naar een zo lang mogelijk gezond en actief leven. Ook  met Parkinson.

Ik zelf heb enige last in mijn rechterheup  waarvan ik de ene keer iets meer en dan weer iets minder last heb. Ik ben aan mijn rechteroor zeer slechthorend en draag daarom in beide oren een gehoorversterker. Door deze gehoorversterkers is mijn gehoor nu weer bijna zo goed als normaal.

Maar Elly met haar Parkinson en ik met mijn kleine gebreken functioneren verder prima!

 

December 2018

Elly heeft eind 2018 het aantal Levodopa pillen terug gebracht van drie stuks per dag na 2 stuks.  Ze neemt er nu nog een om 7 uur bij het ontwaken en een om 3 uur middags. Ze merkt niets van de Parkinson symptomen. Ze fietst en sport heel actief en is voor haar 77 jaren nog heel fit!!

Elly heeft einde december toch besloten de derde Levodopa pil weer te nemen. Op momenten dat ze erg actief is, is de hoeveelheid van 3 pillen toch nodig! Ze neemt er nu een om 7 uur, een om 12 uur en een om 5 uur.

We kijken nu ook regelmatig naar Parkinson- Net en TV met o.a. Bas Bloem en doen daar goede ideeën op.

Elly is nu lid van de Parkinson Vereniging Nederland. Vrijdags van 10 tot 11 uur doen we yoga4parkinson via ethernet bij 

In de Parkinson Nieuwsbrief van 3 Augustus 2020 werden alle Parkinson patiënten in Nederland  in een uitgebreid artikel, op de hoogte gesteld van onze manier om met  Elly haar Parkinson om te gaan.

Door het grote aantal lezers, die daarna dit artikel lazen op deze site, kunnen we inderdaad vaststellen dat men zoekende is naar een manier om zo lang mogelijk zo goed mogelijk te kunnen functioneren! 

Als we nu door de juiste voeding, de supplementen, de nodige, regelmatig intensieve beweging, het dagelijkse middagdutje, het minimaal twee dagen per week twee keer in de sauna, maar ook de nodige ontspanning, ons lichaam en onze geest in zo goed mogelijke conditie kunnen houden, doen we alles dat in onze macht ligt, omdat zo te houden. Onze familie- en vriendenkring zijn dan de extra warmte in het nest!

Zo kunnen we dan dus ook in de wintermaanden in Denia, Spanje blijven genieten van het aangename klimaat! In de zomer maanden kunnen we dan afwisselend in ons huis in Landgraaf wonen  of  onderweg zijn in Nederland of ons mooie Europa. Met de wandelschoenen, de E-bikes en de jeu de boules ballen klaar voor gebruik!

Maart 2018. 

Weer allebei een jaartje erbij en nog steeds in goede conditie. We houden ons vrij strak aan ons plan, we blijven op gewicht, de bloeddruk oké en we sporten bijna dagelijks!  Door  het blijven zoeken op internet en het lezen van de artikelen die me worden gestuurd omdat ik in hun mailing list sta, ervaar ik steeds weer nieuwe resultaten van de vele onderzoeken die worden uitgevoerd. Die tonen aan dat we goed bezig zijn.

Maart 2019. 

Er is weer een jaartje voorbij en we blijven ons zo goed voelen! Ons gewicht  en vetpercentage zijn op het zelfde pijl, Elly haar bloeddruk is  115/74. Mijn bloeddruk is 140/75. Onze conditie is erg goed. We fietsen met plezier met de groep en onder ons tweetjes.

We gaan 2 of 3 x per week naar de fitness waarbij we  telkens  2 maal in de sauna gaan. Om goed af te koelen  zwem ik daarna mijn extra baantjes in het 25 meter bad. We hebben nu regelmatig een stuk achteruit lopen in ons programma opgenomen. Door het achteruitlopen worden de hersens gedwongen geheel contra te denken maar ook te handelen. Dat zijn nieuwe handelingen en daardoor worden ze extra geactiveerd. In ons huis in landgraaf lopen we met losse handen steeds de trappen op en af om ons evenwicht te oefenen. Bij het tandenpoetsen staan we (vaak) op een been!

Elly is nu 77 en ik ben 80 jaar oud! Maar dat woordje oud past beslist nog niet bij ons!!

Februari 2020.

Wandelen met de wandelvereniging, 660 kilometer fietsen langs de Maas van Langres naar Maastricht, twee maal per week naar de fitness, een maal per week een uur intensief buiten sporten onder leiding van een gediplomeerde instructeur, wekelijks twee maal jeu de boules, alle bezoeken aan winkels en vrienden te voet of met de fiets terwijl de auto in de carport staat, elke middag ons 30 minuten middagdutje, elke dag weer heerlijk genieten van onze 3 maaltijden, zon en vrienden om ons heen!

We zijn twee fitte , gezonde senioren die een gelukkig leven leiden in Spanje en in Nederland!

Dus .......... houden zo!!

 

Juli 2021

In Juli 2021 merkte Elly dat ze onzeker werd op de fiets. vooral op de vaak smalle fietspaadjes door de bossen . Als er dan tegenliggers waren had ze moeite bij het passeren. Ook het opstappen werd moeilijker. Ook maakte het op haar afkomende verkeer en de vlak langs haar rijdende auto's op de binnenwegen haar onzeker.

We hebben overlegd en toen besloten om geen fietstochten meer te maken. Ook het even met de fiets naar naar de supermarkt, drie kilometer verderop, is voorbij. Daarmee sluiten we een mooi deel van onze gezamenlijke sportactiviteiten af. Ik zal nog regelmatig alleen fietstochten maken. Maar lekker samen fietsen, pauze op een bank of terras en naast moe worden ook genieten van de omgeving en de natuur is helaas voorbij. 

We gaan nu anders wandelen. We zoeken een leuke route of omgeving uit, rijden daar naartoe en lopen die route. Ook dan is er meestal wel een bank in het groen of een uitnodigend terras om gezellig te pauzeren. Zodoende wordt wandelen een uitje en combineren we beweging met gezelligheid.

 

September 2022,

In september 2022 merkte Elly dat ze steeds sneller moe werd. Haar stem werd steeds moeilijker verstaanbaar. Het gebruik van haar handen bij snijden, afdrogen en andere werkzaamheden werd steeds moeilijker. We besloten om een afspraak te maken bij haar specialist, de neuroloog Dr. Tissingh in Heerlen.

We kwamen eerst bij zijn assistente. Die werkte met Elly een lange vragenlijst af waarbij ze echt de tijd nam om elk punt uitvoerig met Elly te bespreken. Nadat de lijst was doorgesproken kwam dr. Tissingh erbij. Hij nam het gesprek over nadat hij de door de assistente gemaakte notities  had gezien. Eerst uitte  hij zijn verbazing  dat Elly zeven jaar geen afspraak had gemaakt.

Ze namen samen nog eens verschillende punten door. Toen adviseerde hij de Parkinson medicatie te verdubbelen.

Dat wordt nu drie maal per dag twee tabletten i.p.v. een!

Reeds de derde dag merkte Elly, en ik,  het verschil! Ze was fitter, voelde zich beter en was veel minder somber gestemd.

We gingen die week op vakantie in de Schwarzwald en hebben daar twee wandelingen van elk 10 kilometer gemaakt!

Hij adviseerde ook om wekelijks de fysiotherapeute te bezoek om een half uur lang met haar samen te zorgen dat haar spieren niet achteruit gaan.

Daar zijn we meteen mee gestart. Het half uur wordt gevuld met oefeningen die naast de spieren ook het evenwichtsgevoel en de juiste manier van lopen bevorderen. We gaan samen omdat ik haar brengen en halen moet. Met de fysiotherapeute hebben we een regeling getroffen dat ik gedurende dat half uur op de fitness toestellen kan oefenen. Ik ben dan bezig met FIT20 oefeningen om ook  mijn spieren in stand te houden,

 blijven we dus samen in conditie! 

Zo doen we er ook nu weer alles aan om, ondanks Elly haar Parkinson, niet alleen gezond maar ook plezierig oud te worden!