Onze ouders : Louis Crijns en Anna Bodde
Onze ouders, Louis (Crispinus Ludovicus) Crijns en Anna (Carolina) Bodde woonden na hun huwelijk eerst in de Allee te Amstenrade. Daarna verhuisden ze naar de Poststraat in Amstenrade waar ze de bovenverdieping van Café Leunissen huurden.
Daar werd ik, enige jaren na mijn zuster Annie, op een vreselijk koude nacht op 26 januari 1939 geboren. Later verhuisden we naar Treebeek. De eerste en tweede etage van het Bondsgebouw te Treebeek werd hun volgende woning. Ik kan me herinneren dat de benedenverdieping helemaal vol stond met allerlei radio's. Die werden door de Duitsers weggehaald bij de mensen thuis. Zodoende hoopte de bezetter dat de informaties over de oorlog zo min mogelijk werden verspreid.
Ik weet niet precies waarom maar we hebben ook nog een tijd bij Opoe Crijns in het Oude Panhoes gewoond. Annie is bij Opoe gebleven toen ik en enkele zussen een tijd in verschillende internaten zijn geweest omdat bij het einde van de oorlog de familie werd gescheiden. Theo is gedurende die tijd bij een familie in Schinveld geweest. Pas einde 1945 werden we weer herenigd. Op de Hoofdstraat in Amstenrade betrokken we toen een huis, dat vroeger een danszaal was. Die danszaal was door houten wanden in een woonkamer/keuken en twee slaapkamers verdeeld. In de kinderslaapkamer moesten toen wel 2 tweepersoons bedden worden geplaatst. Een douche of badkamer was er niet en het toilet was achter het huis in de tuin. Maar tijdens de woningnood, direct na de oorlog, was dat niet zo heel slecht. Alles werd veel beter toen we enkele jaren later verhuisden naar Nieuwstraat nummer 8. Een groot huis met twee woonkamers, 4 slaapkamers, keuken, douche, toilet, stal en een kleine plaats achter het huis. Ook was er nog een zolder over het hele huis. Toen jaren later het alleenstaande huis van de familie Snakkers aan de overkant te koop kwam werd dat hun eerste "eigen"huis.
Ze woonden daar totdat het huis en de vrij grote tuin hen teveel werd en ze naar een aanleun-bungalow konden verhuizen naast verzorgingshuis Elvira. Van de opbrengst van het huis schonken ze elk kind toen 1000 gulden. Voor vader en moeder Crijns echt de rijkste dag van hun leven. Ik heb er in New York bij de Bulova horloge fabriek in de personeelswinkel een mooi gouden horloge voor gekocht dat nu nog steeds een fijne herinnering is aan die bijzondere dag!
In de aanleunbungalow stierf vader Crijns op 72 jarige leeftijd. We hebben allemaal afscheid van hem kunnen nemen in de laatste weken van zijn leven.
Moeder leerde na een tijdje een nieuwe man, Hubert uit Kerkrade, kennen en ging bij hem en zijn twee zonen inwonen in hun huis in Kerkrade. Zij beleefde met Hubert nog een mooie tijd! Samen op een terras koffiedrinken en zelfs naar Tenerife op vakantie! Ze deden samen leuke dingen en genoten van het leven. Maar Hubert overleed na enige jaren ook en moeder verhuisde toen naar een start-stop huis in Schinnen. Daar leerde zij een paar maanden later Jan Verhage kennen waarmee ze een l.a.t relatie begon, die tot aan haar dood voortduurde.
Rond haar 87 jarige leeftijd werd ze langzaam dement. Toen het noodzakelijk werd ging ze eerst naar een bejaarden huis in Heerlen. Dat was op dat moment de vervanging voor Elvira te Amstenrade, dat toen geheel verbouwd werd. In Elvira beleefde ze haar laatste jaren als "gemakkelijke" demente bewoonster. Ze was daar ook de bewoonster met ongetwijfeld het meeste bezoek. Naast mijn jongste zus Jeanny, die dagelijks minstens één keer kwam, bezochten ook de andere kinderen haar regelmatig. Ook haar vriend Jan kwam heel trouw minstens een keer per week op bezoek. Op 93 jarige leeftijd stierf ze te midden van haar kinderen. Ze werd begraven op het kerkhof in Amstenrade waar ze nu het graf deelt met haar Louis. Naast haar de graven van onze broers Theo en Wiel, haar zuster en zwager Marie en Hein Gerrits en haar schoondochter Tony Konings. Het graf van Theo werd, nadat de huurperiode was geëindigd en in overleg met zijn kinderen Hans en Philo, in 2013 opgeheven.
Op onderstaande foto Pap en Mam Crijns met Annie, Harrie,
Emmie, Miek,Theo, Wiel, Pauline.
Gerrie, Jeanny en Jan kwamen er later nog bij.